Den 19.marts 1957 fik Vammenbesøg af den verdensberømte varieté-stjerne Josephine Baker.Hun besøgte præstegården, skolen og holdt foredrag i et propfyldt Vammen Forsamlingshus.

Hvor mange gange er der mon blevet stuvet 400 tilhørere fra Vammen og omegn, ind i Vammen Forsamlingshus, for at høre på en kvinde tale om tolerance? Måske kun én gang: i marts 1957, hvor Vammen modtog et yderst spektakulært besøg af en verdensstjerne og en på mange måder usædvanlig kvinde: Josephine Baker. Hun arbejdede for tolerance mellem folk af forskellig kulør og baggrund, for at skabe et verdenssamfund med fred og tolerance mellem mennesker. Som hun sagde: ’Jeg anerkender kun én race: den menneskelige’.

Hun søgte sammen med sin mand, kapelmester Joe Boullande, at realisere det i sit hjem, et slot i den sydfranske landsby Les Milandes. Her boede de sammen med de 8 adoptivbørn (i 1957 – der kom flere til!) fra alle verdens kontinenter. Familien havde også stor indflydelse på deres lokale landsbysamfund, for der kom tilrejsende fra hele verdenen for at studere og diskutere og mødes for ’tolerance-sagen’.

Den 17.marts 1957 udtalte hun til Aarhus Stiftstidende: ’Jeg tror, at naar der nu kommer saa mange for at høre mig tale om disse ting, er det, fordi verden omsider er ved at vaagne til erkendelse af de frygtelige farer, racefordommene har bragt os i’. Mere end 60 år senere må vi vist desværre konstatere, at vi som globalt samfund ikke er meget tættere på en fælles erkendelse af dette. 

Da hun sad på scenen i Vammen Forsamlingsord, blev hun blandt andet citeret i Viborg Stifts Folkeblad for at udtale følgende: ’Der findes meget lidt tolerance, og intolerance er aarsagen til raceproblemerne, Vi opnaar aldrig broderskab og kærlighed mellem alle, før vi forstaar, at vi maa anerkende hinandens særlige skikke og vaner. Intolerance findes over hele verden, ogsaa blandt de hvide eller de farvede indbyrdes.’

Forbindelsen til Vammen blev skabt fordi Jose-phine Baker arbejdede sammen med pastor Harald Sandbæk, København i ’Ligaen for tolerance’, som søgte at fjerne racefordomme. Harald Sandbæk var gammel studiekammerat med Pastor Brinkkjær, og de havde været nære venner, mens Sandbæk var præst i Herson gennem 1940erne. Dette ledte til at den verdenskendte danser, sanger, fotomodel og tolerance-forkæmper Josephine Baker besøgte Vammen – inklusiv skolen – og holdt foredrag i Vammen Forsamlingshus mod racisme. 

Noget af historien er beskrevet på Viborg Museums hjemmeside: Josephine Baker kommer til Vammen 

På billedet nedenfor er hun iført sit legendariske bananskørt – det blev vist ikke vist i Vammen. Det kunne imidlertid være rigtig interessant, hvis der er nogle lokale beretninger og billeder om denne “verdensbegivenhed”.

Kig i gemmerne.